MOKUMÉ GANE          木目金

Mokumé – Gane er en gammel, eksklusiv japansk smedeteknik. Mokume teknikken er et nutidigt eksklusivt symbol på den omhygge lighed, tålmodighed og erfaring der er baggrunden for et enestående smykke. Et solidt og eksklusivt stykke håndværk.  

Samuraiernes gamle værdier og symboler, deres levevis og håndværk, er der mange der kan identificere sig med. Mange vælger at symbolisere sammenhold, loyalitet og tålmodighed ved at få fremstillet deres vielsesringe i den teknik, som de dygtigste smede brugte. 

For at opnå en vellykket laminering med den traditionelle proces kræves en ædel-metalsmed med en stor og årelang erfaring.

Erfaring der bygger på en lang lærings-proces, hvor omhyggelighed, akkuratesse og nøjagtighed vægter lige så højt som arbejdet med metallerne og legeringerne.  

I begyndelsen af 1600 tallets Japan blev det blandede og laminerede metal anvendt til dele af og udsmykning på de meget fine samurai sværd.

 I den moderne smede proces anvendes en kontrolleret atmosfære i en temperatur kontrolleret ovn.

Det betyder at andre legeringer og metaller, så som platin, jern, bronze, messing, nysølv, og forskellige farver, legeringer af guld kan indgå i smykkerne. Guldet kan være gult, hvidt, salvie eller rød farvet og indgå i de blokke der fremstilles og som er grundlaget for det videre arbejde til smykker og andre prydgenstande. 

De traditionelle metaller i et Mokume Gane smykke, er de relativt bløde metaller og legeringer som guld, kobber, sølv, shakudo, shibuichi og kuromido. Ved opvarmning over lang tid, 825 C i 8 – 9 timer, dannes en flydende fase mellem metallerne uden helt at smelte (legere) sammen.

Med sølv og kobber alene er den lange opvarmning ikke nødvendig og i denne kombination er det kun temperaturen der spiller en rolle.